Dr.Bognár Károly : Szőlőtermesztés homokon

TARTALOMElőszó 3A homoki szőlőtermesztés múltja és jelene (dr. Bognár Károly) 5A régmúlt 5A homok hősei 10A jelen 15A homoktalajú tájak és vidékek mint termelőhelyek (dr. Szegedi Sándor) 18A homoktalajok 18A homoki szőlőtermő tájak…
2 800 Ft
Max. rendelhető 1 db

TARTALOM
Előszó 3
A homoki szőlőtermesztés múltja és jelene (dr. Bognár Károly) 5
A régmúlt 5
A homok hősei 10
A jelen 15
A homoktalajú tájak és vidékek mint termelőhelyek (dr. Szegedi Sándor) 18
A homoktalajok 18
A homoki szőlőtermő tájak éghajlati viszonyai 22
A homoki szőlőtermesztés biológiai alapjai 28
A szőlőtőke alak- és szövettani leírása 28
A szőlő életritmusa és évi biológiai ciklusai 39
A homoki termesztőtáj borvidékei és szőlőfajtái (Horváth Sándor) 46
Borvidékek 46
Borszőlőfajták 47
Fehérbor-szőlőfajták 49
Vörösbor-szőlőfajták 60
Csemegeszőlőfajták (Darnay Ernő) 62
Korai érésűek 63
Középérésűek 66
Késői érésűek 72
Egyéb, homoki termesztésre még számításba vehető fajták 75
Nagyüzemi szőlőtelepítés homokon (Horváth Sándor) 77
A szőlőtermesztésre alkalmas terült kiválasztása 77
A telepítést megelőző telkesítés 79
Talajjavítás a telepítés előtt 80
A telepítési terv 86
A telepítésre kijelölt terület térképezése 88
A szőlőtalaj mélyforgatása 98
A telepítés (dr. Szegedi Sándor) 100
A homoki szőlők talajmunkái (dr. Bognár Károly) 109
A nyitás 109
Kapálások 110
A fedés 112
Téli sorköz-ásás 112
Vegyszeres gyomirtás 113
A homoki szőlők trágyázása és a tápanyag-visszapótlás (dr. Bognár Károly) 116
A szőlő legfontosabb tápanyagai 116
A szőlőnövény harmonikus táplálása 118
Szőlőben használatos szerves trágyák 119
A műtrágyák 125
Trágyázási irányszámok 127
A trágyázás végrehajtása 128
Permetező trágyázás 129
Tőke-művelés- és metszésmódok a homoki szőlőkben (dr. Bognár Károly) 131
Tőke-művelésmódok 131
Hagyományos tőke-művelésmódok 131
Új, nagyüzemi termsztésre javasolt tőke-művelésmódok 134
Tőke-művelésmódjaink és támaszrendszereink alkalmazásának kérdései 138
Metszésmódok 139
A metszés elméletének vázlatos áttekintése 139
A metszésmódok 144
A metszés végrehajtása 147
Zöldmunkák a homoki szőlőkben (dr. Bognár Károly) 150
A szőlő szaporítása (Andrási Elemér) 157
Dugványozás 158
A szőlővessző gyökereztetése 160
Különleges, ritkábban alkalmazott dugványozási módszerek 168
Immunis homokon tőkehiányok pótlására alkalmas és különleges szaporítási módok 174
Csemegeszőlőtermesztés homokon (dr. Bognár Károly, Darnay Ernő) 179
Kialakulása 179
A fejlesztés útja 182
Telepítés és agrotechnika 184
Szedés, szállítás, értékesítés 186
A homoki szőlők növényvédelme (Kwaysser István) 189
Védekezési módok 189
A szőlő gombabetegségei 191
A szőlő rovarkártevői 201
A szőlő élettani betegségei 207
Az időjárás kártételei 208
A szőlő nemesítése az Alföldi borvidéken (dr. Kozma Pál) 211
Homoki borvidékeink nemesítési problémái 212
Nemesítési eljárások 214
A homoki szőlőüzemek gépesítése (Horánszky Zsigmond) 220
A fontosabb fogatos talajművelő- és növényvédelmi gépek 221
A fedőekék 221
A nyitóekék 225
Permetező és porozó gépek 228
A szőlőtermesztésben alkalmazható erőgépek (Petőfi Sándor) 232
A traktorok alkalmazásának problémái a laza homoktalajon 232
Meglevő homoki szőlők gépesítése 233
Sorközjáró kerti és kistraktorok 234
Hidas felépítésű szőlőművelő traktorok 236
Üzemszervezési kérdések a homoki szőlőgazdaságokban (Kotun Károly, Kozma Jenő) 238
A homok hasznosítása 238
A termelés kockázata 239

Az ültetvény létesítése 241
Az ültetvény méretezése 242
Domborzati viszonyok 243
A tábla 244
Fajtamegválasztás 245
A tenyészterület 248
A támrendszer 249
Kétszintes termesztés 250
A kutak elhelyezése 254
Az üzemelés 257
Munkaereőgazdálkodás 259
Munkaszervezet 264
Elhanyagolt öreg szőlők rendbehozása (dr. Bognár Károly) 266
A szőlő kivágás előtti letermelése 272
Rendszertelenül és sűrűn telepített szőlők átállítása nagyüzemi termelésre (dr. Bognár Károly) 274
Borkészítés, egyszerű borkezelés és a homoki borgazdaságok gépesítése (Bíró Károly, dr. Mecz Árpád) 280
A szüret 280
A termés feldolgozása 286
Fehér bor készítése 287
Vörös bor készítése 297
Sillerborok készítése 304
A must erjedése és kezelése 304
A must cukortartalmának meghatározása 304
Az erjedés helyes vezetése 307
Az erjedés termékei 312
Az alkoholtartalom meghatározása 313
A borok kezelése 315
A tisztaság 315
A töltögetés 316
A fejtés 316
A kénezés 318
Bortároló tartályok 321
Borpince - sajtóház 323
Utószó 329
Irodalom 331

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó,
Kiadási év: 1961
Terjedelem: 338 oldal・vászon・
Állapot: jó állapotú antikvár könyv

Szállítás

SZEMÉLYES ÁTVÉTEL


A megrendelés beérkezése után küldünk egy visszaigazolást, melyet követően a csomag átvehető a Bibliomán Antikváriumban (2000 Szentendre, Kossuth L. u. 19 (Holdas udvar) nyitvatartás: Hétfő-Péntek 10-18 óráig, tel: 26/318-402, 30/214-1584).

Szállítási díj: Ingyenes

HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS (csak Szentendrén)


Szentendrén ingyenesen házhoz szállítunk.

Szállítási díj: Ingyenes
Foxpost csomagautomata

SZÁLLÍTÁS CSOMAGAUTOMATÁBA ELŐREUTALÁS


A fizetendő vételár megérkezését követően Foxpost csomagautomatába szállítjuk a csomagot. Az automata kódják e-mail-ben küldjük.

Szállítási díj: 1 200 Ft

SZÁLLÍTÁS HÁZHOZ ELŐREUTALÁSSAL


A megrendelés beérkezést követően küldünk egy személyes visszaigazolást, mely tartalmazza a számlaszámot. A fizetendő vételár megérkezését követően Foxpost szállítja a csomagot.

Szállítási díj: 2 500 Ft
Foxpost csomagautomata

SZÁLLÍTÁS CSOMAGAUTOMATÁBA UTÁNVÉTTEL


A személyes visszaigazoló e-mail-t követően Foxpost csomagautomatába küldjük a csomagot. Az automata kódját e-mail-ben, vagy sms-ben küldjük. A vételárat az automatánál tudja bankkártyával fizetni.

Szállítási díj: 1 450 Ft

SZÁLLÍTÁS HÁZHOZ UTÁNVÉTTEL


A megrendelés beérkezését követően küldünk egy személyes visszaigazoló e-mail-t, és Foxpost szállítja a csomagot. A vételár fizetésére átvételkor van lehetőség.

Szállítási díj: 2 800 Ft

Vásárlói értékelések

Még nem értékelték a terméket! Értékelje Ön elsőként!

Hasonló termékek